Spring naar content

Is dit iets voor jou?

Als basisarts aan de slag in een huisartsenpraktijk. Is dat iets voor jou, of heb je eigenlijk geen idee? Tijdens de coschappen vinden veel studenten huisartsgeneeskunde erg leuk, maar er is weinig tijd om het vakgebied écht te ervaren. Te weinig om vol overtuiging voor de opleiding te kiezen. Daarom is het goed te weten dat je ook als jonge basisarts al wat dieper in de stoel van de huisarts kunt duiken.

Hoe ziet dat eruit? Aanvankelijk doe je samen het spreekuur: veel meekijken, overleggen en tijd inplannen. De assistentes weten welke ingangsklachten jij wel en niet kan zien. Dan ga je zelf spreekuren houden, onder supervisie van de huisarts. Zelfstandig visites rijden, is in een later stadium een optie.

Je start ook aan de balie en de telefoon. Zo leer je tijdens het triëren inschatten wat het probleem van de patiënt is. Kan een medisch advies telefonisch worden afgehandeld, door de doktersassistente, POH-GGZ, POH-S, door de huisarts, of kun jij de patiënt zien? Daarnaast kun je als POH-S aan de slag; dan zie je goed hoe de praktijk werkt: de taakverdeling en de afhandeling van patiënten.

Die zijn blij met een vast gezicht, en accepteren jou als ‘echte’ arts. Intussen doe jij ervaring op binnen de huisartsgeneeskunde, vóórdat je begint aan de huisartsopleiding. Deze nieuwe werkwijze (uiteraard ook ingegeven door krapte op de arbeidsmarkt) leent zich bij uitstek voor basisartsen die de ambitie hebben om huisarts te worden. Het geeft je de kans om van dichtbij te ervaren hoe het is om met een hecht team te werken in een praktijk en de best mogelijke patiëntenzorg te leveren.

Een basisarts die wij hebben begeleid in zo’n traject zegt: “Ik mag nu zelfstandig spreekuren draaien. Communicatie is heel laagdrempelig, de huisartsen begeleiden mij goed en ik mag zelf overleggen met specialisten. Ik weet niet of het in elke praktijk zo gaat, maar dit is voor mij een heel leuke kennismaking!”

Wil jij weten of een praktijk in jouw regio ook een ANIOS inzet? Heb je andere vragen? Neem vooral contact op: edmee@doctorconnect.nl

Wat kunnen wij voor jou doen?

Daar bellen wij graag met je over! Laat je telefoonnummer hier achter. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Wat onze artsen zeggen

×

Stuur ons een appje!

×