Spring naar content

Anneke, Arts Verstandelijk Gehandicapten

Binnenkort weet Anneke of ze een opleidingsplaats krijgt voor het specialisme arts VG. Niet de eerste richting waar ze als basisarts aan dacht, maar wél een die ze weloverwogen heeft gekozen. Anneke werkt sinds een half jaar als anios op een terrein voor ongeveer 400 cliënten in diverse vormen van begeleid wonen. “Alles wat mij aanspreekt in het vak, komt hier samen.”

Anneke wist aanvankelijk niet goed waar haar voorkeur ligt. “Ik heb veel gezocht, veel geprobeerd. In vijf jaar heb ik als anios verschillende werkplekken gehad. Eerst op de spoedeisende hulp en intensive care, vooral om ervaring op te doen. Het werk vond ik uitdagend maar stressvol, en ik miste diepgang in het patiëntencontact. Die vond ik wel in de kinderpsychiatrie. Heel leuk, maar daar miste ik weer de somatiek. Wat mij juist boeit, is dat alles is gelinkt: mentaal en fysiek.”

Na een korte uitstap in de kindergeneeskunde wist Anneke definitief dat het ziekenhuis niet haar werkplek is. Toen werd het tijd voor DoctorConnect. Consultant Edmée nam haar mee op sleeptouw. “Er ging een wereld voor me open. Kritisch en betrokken heeft ze me eerst geïnterviewd, en vervolgens een palet aan mogelijkheden gepresenteerd. Ook heeft ze me in contact gebracht met een loopbaancoach. Door hen ben ik op meerdere plekken gaan meelopen, zo kwam ik ook terecht bij de instelling waar ik nu werk. Het voelde meteen als thuiskomen.”

“Om mensen met een verstandelijke beperking goed te kunnen helpen, moet je creatief zijn. Je krijgt informatie vaak niet vanzelf. Daardoor kunnen consulten heel verrassend verlopen. Op de poli zie ik cliënten onder andere voor preventieve zorg, zoals reguliere controles rondom medicatie en syndromen. Daarnaast kunnen gesprekken ook gaan over bijvoorbeeld onbegrepen gedrag, epilepsie, levenseinde, etc. Dit alles bespreken we multidisciplinair in de brede context van alle leefomstandigheden. Het kan een flinke puzzel zijn om tot de juiste diagnose en behandeling te komen.”

Precies dat is hetgeen waar Anneke naar zocht, daar waar haar interesses en ambities samenkomen. “Het bevalt zo goed dat ik graag in opleiding wil. En ook al zullen er soms bereikbaarheidsdiensten zijn, als arts VG werk je doorgaans op kantooruren. Ik heb enorm veel zin om de uitdaging aan te gaan, dus fingers crossed!”

Wat kunnen wij voor jou doen?

Daar bellen wij graag met je over! Laat je telefoonnummer hier achter. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Wat onze artsen zeggen

×

Stuur ons een appje!

×