Spring naar content

Maatschappelijk perspectief voor de patiënt

Je hebt méér tijd voor een brédere blik op de patiënt, om hem méér perspectief in de maatschappij te geven. Zie daar de belangrijkste redenen om te kiezen voor een carrière als verzekeringsarts. En daar komt bij: normale werktijden. Het UWV biedt contracten van 24 tot 38 uur aan. Last van loopbaanstress? Misschien is dit hét pad voor jou: ‘off the beaten track’.

Werk geeft een gevoel van zingeving. Dat is je motivatie om te onderzoeken wat een patiënt wél kan, ondanks een ziekte of aandoening. Je beoordeelt diens belastbaarheid vanuit meerdere invalshoeken, een holistische benadering. Anders dan in het ziekenhuis, waar je je doorgaans (verplicht) beperkt tot één vakgebied. De patiënt claimt arbeidsongeschiktheid, daarom heet je verzekeringsarts, en jij zoekt maatschappelijk perspectief.

Als je kiest voor een loopbaan bij het UWV, volg je meteen een basiscursus verzekeringsgeneeskunde, eventueel gevolgd door een opleiding tot verzekeringsarts. Dat is een vierjarige, beschermde specialisatie. Klinkt ‘verzekering’ als een hoop papierwerk? Als processen beschrijven? Dat is allerminst de crux van het vakgebied, dat enorm in ontwikkeling is. Het gaat om casuïstiek: een ziekte, aandoening, probleem in zijn context beoordelen. Je zoekt een oplossing, die zowel de persoon als de maatschappij (die uitkeringen betaalt) recht doet.

Om die puzzel te leggen, heb je relatief veel tijd om de patiënt (die in UWV-kringen eerder cliënt wordt genoemd, omdat hij een claim op een uitkering neerlegt) te spreken en onderzoeken. Je beschouwt de mens als geheel en ervaart al snel dat ieder mens anders is. En een andere benadering vereist. Een ziekte vertelt nooit het hele verhaal. Wat is de impact ervan? Wat heeft iemand nodig om vooruit te kijken?

Als arts bij UWV help je mensen om met werk deel te nemen aan de maatschappij. Dan zijn ze op hun best. Je draagt bij aan de ontwikkeling van medische kennis op het gebied van arbeid en gezondheid. Er is veel ruimte voor persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling.

Lastig om een opleidings- of onderzoeksplek te vinden? Als basisarts heb je veel meer kansen dan je wellicht denkt. Binnen het UWV werken ook artsen met heel diverse achtergronden, zoals voormalige huisartsen, bedrijfsartsen en noem maar op. Benieuwd of dit werkveld iets voor jou zou kunnen zijn? DoctorConnect denkt graag met je mee. Bel, app of mail ons voor een vrijblijvende kennismaking!

Wat kunnen wij voor jou doen?

Daar bellen wij graag met je over! Laat je telefoonnummer hier achter. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Wat onze artsen zeggen