Spring naar content

Burnout-klachten in het artsenvak

Een op de vier artsen-in-opleiding heeft al burnout-klachten voordat hun carrière goed en wel is begonnen. 25 procent, dat is een enorme olifant, bovenop de salontafel. Want bij zulke aantallen, al meerdere jaren, heb je het over een structureel probleem. En dat wordt na verloop van tijd als gewoon ervaren, als een gegeven. Het hoort kennelijk bij het artsenvak.

En dan wordt het ook een cultureel probleem. Alsof het normaal is dat je op enig moment burned-out raakt. Dat gebeurt helaas altijd en overal. Omdat het heel bekende signalen zijn, worden ze genegeerd. Iedereen is immers moe, futloos en heeft een kort lontje. En het ellebogenwerk om bepaalde posities te bereiken, dat zou part of the deal zijn. Heel gek eigenlijk, want iedereen heeft in de collegebanken al geleerd dat burnout op die manier juist wordt verergerd.

Herkenbaar? Voor minstens een op de vier, maar vermoedelijk meer. Waarom wordt die olifant niet benoemd? Misschien omdat je als (beginnend) arts een soort fuik inloopt. Je kiest een specialisme en gaat daar dan helemaal voor, ondanks alles. Er lijkt geen weg terug, of een kruising. Die gedachte voedt burnout verder. Het moet, het zal. Als je daarmee worstelt, wordt het écht hoog tijd om afstand te nemen. DoctorConnect kan je daarbij helpen. Omdat wij weten wat er te koop is (meer dan je denkt) en omdat wij veel mensen zoals jij begeleiden (meer dan je denkt). De eerste stap is een belletje, mailtje of whatsappje!

Wat kunnen wij voor jou doen?

Daar bellen wij graag met je over! Laat je telefoonnummer hier achter. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Wat onze artsen zeggen

×

Stuur ons een appje!

×