Spring naar content

De meest opvallende carrièreswitches van jonge artsen

Vastbesloten heb je tijdens je studie geneeskunde naar dit punt gestreefd: als arts aan de slag binnen het specialisme wat je voor ogen had. In theorie klinkt dit als een reeds geslaagde loopbaan, al blijkt gaandeweg dat dit niet is wat je ervan verwacht had. Mocht je deze twijfels ervaren dan kunnen we je geruststellen, je bent niet de enige. Als bemiddelaars tussen arts en werkgever komen we dit scenario in de praktijk frequent tegen. In dat geval is het méér dan slechts opzoek gaan naar een nieuwe vacature binnen het vakgebied en is het juist belangrijk om nieuw perspectief te bieden. De oplossing komt soms uit onverwachte hoek als we kijken naar de 5 meest opvallende carrièreswitches die we onlangs gefaciliteerd hebben.

Zelf een carrièreswitch maken? Bekijk onze vacatures

1. Van AIOS chirurgie naar fleboloog
(Anne*, vrouw, 31 jaar)
De werk-privé balans is misschien wel het grootste struikelpunt waar jonge artsen in het begin van hun carrière tegen aanlopen. Zo ook Anne. Net moeder geworden, besloot ze tijdens haar laatste jaar als arts in opleiding tot chirurg te stoppen. Een ontzettend moeilijke keuze voor Anne, want haar passie gaat uit naar het chirurgisch vak. Anne werd zelfs betiteld als ‘high potential’ door haar opleider. Mede door deze referentie hebben we haar een nieuw carrièrepad kunnen bieden en werkt ze tegenwoordig als fleboloog binnen een zelfstandig behandelcentrum. Een bijzondere wending voor Anne, zij had namelijk niet verwacht ooit nog binnen een snijdend specialisme aan de slag te kunnen gaan na het afbreken van haar opleiding.

2. Van fertiliteitsarts naar arts donor screening
(Maxime, vrouw, 30 jaar)
Het ontstaan van leven is iets speciaals, zeker wanneer je als fertiliteitsarts hier een bijdrage aan levert. Na een aantal jaar met hart en ziel te hebben gewerkt binnen dit vakgebied, was Maxime toe aan een nieuwe uitdaging en zeer nieuwsgierig naar andere mogelijkheden. Samen zijn we gaan oriënteren naar nieuwe perspectieven voor haar als fertiliteitsarts. Kijkend naar haar profiel, behoeftes en ambities zijn we uiteindelijk terecht gekomen bij een geheel ander specialisme. Maxime is tegenwoordig arts donor screening.

3. Van radiotherapeut naar bedrijfsgeneeskunde
(Julius, man, 36 jaar)
Tijdens zijn opleiding ervaarde Julius dat hij zijn toekomst niet zag als radiotherapeut en eigenlijk iets anders wilde. Inmiddels was hij al zo ver in de opleiding dat hij doorzette en de opleiding heeft voltooid. Ook voor hem was het hebben van een goede werk-privé balans een belangrijke behoefte in het vinden van een nieuwe baan. Na een ruime oriëntatie heeft Julius zijn plaats gevonden binnen de bedrijfsgeneeskunde. Een fijn gegeven is dat zijn achtergrond en kennis als radiotherapeut een toegevoegde waarde biedt binnen zijn nieuwe vakgebied.

4. Van AIOS revalidatiegeneeskunde naar basis arts morbide obesitas
(Vivian, vrouw, 32 jaar)
Een opleiding tot revalidatiearts in combinatie met het runnen van een gezin resulteerde voor Vivian in een te hoge druk op haar werk-privé balans. Ze besloot te stoppen met haar opleiding en schakelde ons in om opzoek te gaan naar een andere baan. Naast een beter balans gaf Vivian aan dat het werken in teamverband een factor was die ze graag wilde behouden. Als basisarts ben je breed opgeleid en kun je op veel plekken binnen en buiten het ziekenhuis terecht. Zo konden we Vivian plaatsen op een plek waar ze zelf nooit aan had gedacht en in een functie die heel anders is dan wat ze tot nu toe heeft gedaan. Tegenwoordig is Vivian basisarts morbide obesitas en werkt ze nauw samen met een multidisciplinair team

5. Van arts medische advisering naar e-health adviseur
(Nathan, man, 32 jaar)
Wanneer je start met de studie geneeskunde weet je dat je veel tijd en energie moet investeren in je toekomst. Maar wat als je tot inzicht komt dat je het zijn van een arts in combinatie met de patiëntenzorg niet echt het leukste aspect van je werk vindt? Het overkwam Nathan tijdens de laatste fase van zijn opleiding. Met dit gegeven besloot hij, na het afronden van de studie, aan de slag te gaan als medisch adviseur gericht op werkmaatschappelijke ondersteuning van gemeentes. Niet veel later besefte Nathan dat deze solistische functie niet optimaal bij hem paste. Samen met hem zijn we gaan oriënteren buiten de gebaande paden. Tegenwoordig is Nathan adviseur bij een expertisecentrum voor e-health en kan hij zijn kennis inzetten zonder dat daar directe patiëntenzorg aan te pas komt.

6. Van de kliniek naar forensisch arts
(Sabine, 37 jaar)
Forensische geneeskunde vond zij altijd al een boeiend vakgebied. Een aantal jaren werkte Sabine als internist in verschillende ziekenhuizen. Zij voelde altijd al een klik met forensische geneeskunde, een wereld die je nauwelijks ziet tijdens je studie. Sabine besloot de switch te maken en ervaart het werk met arrestanten als erg divers, van psychische tot fysieke klachten en het voorschrijven van belangrijke medicatie. Elke lijkschouw is anders en ontzettend leerzaam. Sabine vindt geen enkele functie hiermee te vergelijken. Dit werk verbreedt haar horizon.

*wegens privacy redenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd.

Benieuwd naar andere carrièreswitches? Lees dit artikel.

Wij zijn benieuwd!
We zijn altijd benieuwd naar de verhalen en motivaties achter carrièreswitches van artsen. Bevind je jezelf in een van bovenstaande posities of heb je wellicht al een verrassende switch gemaakt, laat het ons dan weten. Mailen kan naar info@doctorconnect.nl of bel naar 085-2006199

Wat kunnen wij voor jou doen?

Daar bellen wij graag met je over! Laat je telefoonnummer hier achter. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat onze artsen zeggen