Spring naar content

Van curatief naar preventief

Sinds haar baan in het ziekenhuis is Cynthia Derksen al zes jaar jeugdarts. Met veel voldoening geeft ze een andere invulling aan haar vak: van curatief naar preventief. In de jeugdgezondheidszorg, voor Cynthia specifiek 0 tot 4-jarigen, heeft ze een brede blik op het werkveld. “Aan het begin van hun leven kun je veel betekenen voor jonge kinderen, én voor de ouders. Die worden dan ook geboren. Het is heel fijn om zo’n gezin een optimale start te kunnen geven.”

Mensen helpen, daarvan klopt Cynthia’s hart harder. “Niet per se ‘beter maken’ onder hoge tijdsdruk , zoals in een ziekenhuis. “Tijdens mijn artsenopleiding wist ik dat eigenlijk al, maar ik deed er niets mee. Je wordt toch vooral opgeleid voor het ziekenhuis, en veel minder voor de sociale geneeskunde. De overstap maken was dan ook wel spannend, maar voelde direct goed. Via DoctorConnect kon ik aan de slag op het consultatiebureau van een thuiszorginstelling. Later werd die onderdeel van GGD Zuidoost-Brabant.”

In de spreekkamer komt alles aan bod, dat is de kracht van dit vak. Medische controle uiteraard, maar ook alle twijfels en onzekerheden waarmee je als jonge ouders kunt worstelen. Als ik hen vertrouwen geef, een zetje als het niet lekker loopt, heb ik een mooie werkdag. Dat betekent veel geruststellen, maar ook scherp zijn. Vroegtijdig signaleren, is essentieel in dit vak.”

Voorbeeld: obesitas. De eerste tekenen kun je al zien in de eerste jaren, en het is heel hardnekkig. Ik moet voorzichtig navigeren, dat geeft een andere soort druk dan in de curatieve zorg. Maar ik vind het vooral een mooie uitdaging voor het JGZ-team van artsen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en assistenten, samen met onze ketenpartners en de gemeente.”

Wat kunnen wij voor jou doen?

Daar bellen wij graag met je over! Laat je telefoonnummer hier achter. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Wat onze artsen zeggen

×

Stuur ons een appje!

×